SV De Braak: De jongste, maar samen een geschiedenis van ruim 100 jaar»

Gepubliceerd op 04-11-2021

SV De Braak
Samen een geschiedenis van ruim 100 jaar.
Toch weer de jongste voetbalclub in Helmond

Sinds 1 juli 2020 is Helmond officieel weer een voetbalclub rijker. Dit terwijl er gelijktijdig afscheid genomen is van twee gezaghebbende Helmondse voetbalclubs met een rijke honderdjarige geschiedenis. Mulo (1915 opgericht) en Helmondia (1916 opgericht) zijn vanaf dit seizoen verenigd met alle representatieve teams als SV De Braak.
 
Met bestuurslid Rini van Tilburg (op de foto rechts) en hoofdtrainer Wim de Roy blikt Tribune terug op de kortste geschiedenis van de nieuwe Helmondse fusieclub.
Met name door de aangekondigde bouw van de multifunctionele sportaccommodatie op sportpark De Braak zijn de beide buren met elkaar in gesprek gegaan, waarbij een fusie van de clubs de voornaamste inzet was.
De sportieve rivaliteit en vermeende cultuurverschillen bleken geen hindernissen te vormen en in januari 2020 werden de fusieafspraken beklonken en kon er een start worden gemaakt met de benodigde formaliteiten. Eerst gingen de jeugdteams met elkaar op het veld staan en dit lopende seizoen zijn alle seniorenteams aangesloten.
 
Accommodatie
Rini van Tilburg is erg enthousiast: ”Wie krijgt er nou de kans op een gloednieuwe accommodatie (De Braak) te gaan sporten met zo’n 1250 leden? Dat is gewoon geweldig.”
Voordat de hele sportcampus gereed is zal er nog heel wat tijd verstrijken. De planning is helaas iets verder naar de toekomst verschoven door allerlei omstandigheden die vooral te maken hebben met het voetbalstadion en de gebruikers daarvan.
 
Ondertussen is SV De Braak druk bezig om enkele grote uitdagingen te tackelen. “Vooral een goede en mooie uitstraling die een breed draagvlak heeft binnen onze nieuwe club. Shirts, trainingspakken en meer van dat soort zaken. De clubkleuren hebben onze leden zelf vastgesteld via een enquête, dus zoveel als mogelijk gezamenlijk aanpakken en oplossen.”
Wim de Roy vult aan; ”het was ook een uitdaging om een evenredige bezetting te gaan krijgen in het bestuur. Dat heeft eigenlijk ook op een natuurlijke manier een invulling gekregen.”
Het nieuwe bestuur blijkt ook een goed team te vormen om de jonge vereniging de ondersteuning en daadkracht te geven die het nodig heeft.
 
Corona
In de periode dat Corona sporten zo goed als stillegde kwam ook de voorgenomen integratie onder druk te staan. “Veel werk van alle betrokken mensen was niet zichtbaar en kon niet worden gedeeld. Dit heeft een eerste binding creëren, die zo nodig is met deze fusie, natuurlijk geen kans gegeven. Daar zijn we nu mee bezig en die zie je nu ook ontstaan,” zo stelt Rini.
Ook de integratie van de verschillende elftallen met elkaar liep door de Coronamaatregelen spaak. Wim de Roy en alle andere trainers moesten elftallen opnieuw samenstellen, samen laten trainen en er een eenheid van proberen te maken. Na een korte tijd van versoepelingen was ook dat proces in de knop afgebroken.
Wim de Roy heeft moeten inboeten aan spelers met kwaliteiten. “Tijdens die lange periode van Coronamaatregelen en het feit dat er nog geen vaste elftallen lekker met elkaar bezig konden zijn heeft er toch een behoorlijke kaalslag plaatsgevonden. Vrienden zoeken elkaar natuurlijk op en gaan dan toch overwegen om over te stappen naar een andere vereniging. Ze hebben binding met die vrienden en nog niet zozeer met hun nieuwe club en elftal.”
 
Ook een heroverweging om van de zondag- naar de zaterdagamateurs over te stappen heeft volgens de beide mannen aan tafel weldegelijk een impact gehad vanwege Corona.
Hierdoor zijn selecties ook aangetast in hun kwaliteit.
Net als andere sportclubs heeft ook de kwantiteit onder de pandemie geleden. SV De Braak begon met 16 elftallen en telt er momenteel 2 minder.
 
Ontwikkelingen
De meest recente ontwikkelingen zijn positief voor de SV De Braak. Het gaat de gloednieuwe club goed, de gewenste vorderingen worden gemaakt op allerlei sociaal vlak, het bestuur is aangesteld, de sportieve uitdagingen zijn helder, de clubkleuren zijn gekozen, de elftallen samengesteld. De plannen om weer te gaan bouwen aan een club die hopelijk weer de 100 honderd jaren gaat halen zijn omarmd.
De ontwikkeling van het sportpark, de voetbalvelden, de kantine, de kleedruimten etc. heeft echter vertraging opgelopen.
Daar moet SV De Braak simpelweg mee ‘dealen’ maar is natuurlijk nog een horde om te nemen. Nu de constructie van de club in een eindfase is beland moet de echte fysieke vernieuwing grotendeels nog starten!
Rini van Tilburg is stellig:” Wij zijn er al helemaal klaar voor. Als het stadion er morgen zou staan kunnen we naadloos onze hele club en alles wat daarmee samenhangt meteen integreren.”
De vertraging, door externe omstandigheden, treft de club natuurlijk wel. De kantine (nu nog de oude Helmondia kantine) gaat helemaal plat, enkele velden gaan weg en worden vervangen door nieuwe (in totaal 9 velden wordt de club rijk), de mobiele kleedruimten maken straks plaats voor een splinternieuwe accommodatie. De club zal zich nog moeten behelpen met de mogelijkheden die het gedurende het bouwproces geboden wordt.
 
Planning
Met ruim 1200 leden is momenteel de kantine (maximaal toegankelijk voor 140 personen) veel te klein. SV De Braak onderzoekt de mogelijkheid om de kantine tijdelijk te vergroten om de sociale cohesie, die de club nodig heeft, te verruimen.
Momenteel, zo is gepland, zou Sportpark De Braak in september 2024 klaar moeten zijn. Dit in tegenstelling tot de originele oplevering in januari 2024. SV De Braak ziet zich dus geconfronteerd met een vertraging van zo’n driekwart jaar.
Rini van Tilburg: ”We moeten straks erg creatief worden in het programmeren van trainingen en wedstrijden want er zullen een paar velden tijdelijk moeten worden opgeofferd voor de nieuwbouw en de herstructurering van de voetbalvelden. Dat is nog een uitdaging.”
 
Op het moment dat alles en iedereen kan gaan genieten van de nieuwe accommodaties kloppen de getalenteerde jeugdspelers van SV De Braak, ook hofleverancier aan BVO’s, aan op de deur van de hoogste selecties.
Wim de Roy is bijzonder blij met de ontwikkeling van de jeugd.
“Voor de ontwikkeling bij de jeugd verdient met name Davy Manders (Hoofd jeugdopleiding) alle lof. De structuur wordt goed op poten gezet, er wordt veel geïnvesteerd om bij onze jeugd de juiste trainers te zetten die dan ook de gepaste training kunnen gaan geven.
Over zo’n 2,5 tot 3 jaar zijn onze talenten dan ook op een niveau dat we er ook sportief prestatief de vruchten als club van kunnen gaan plukken.”
 
De jeugdteams zijn als allereerste samengesmolten uit de samenwerking tussen Helmondia en Mulo, onder de naam SJO Helmondia-Mulo, al 2 seizoenen voor de fusie een feit werd.
Met het perspectief dat de aanstormende jeugd een goede voedingsbron gaat worden voor de kwaliteitsimpuls voor de selectieteams is hoofdtrainer Wim de Roy helemaal in zijn nopjes.
“We hopen dit seizoen een plek te veroveren in de middenmoot en dan te bouwen aan een gestage opmars. Ik verwacht ook dat er spelers terugkomen op het ‘oude’ nest als we weer in de lift zitten. We hebben nog geen ingespeeld en geroutineerd elftal en moeten ook versneld jeugdspelers gaan inpassen.”
 
SV De Braak is aan het bouwen aan een gezonde club, die organisatorisch en sportief een aanwinst is voor het Helmondse voetbal. Dit biedt de leden, het bestuur en alle vrijwilligers een unieke gelegenheid om een nieuw gevoel van trots en genegenheid te ontwikkelen naar de jongste voetbalclub van Helmond. Met de ambitie en het doorzettingsvermogen van velen die SV De Braak nu al een gezicht geven, komt dat zeker goed!  

WhatsApp-Image-2021-10-28-at-21-32-58-1636029423.jpeg
logo-nieuw-1636029914.jpg